Pascal 2.0

Zoals ik al schreef, 29 april 2020 (ik ben precies 46,5 jaar oud) is het zover. Dag 0 begint en Pascal 2.0 wordt “geboren”.

Vriso is mooi op tijd, hij wil dit ook niet missen, zoiets maak je niet snel weer mee. Er komen 2 laboranten met mijn diepgevroren stamcellen, een verpleegkundige en een arts in de kamer. Maar goed dat ik alleen op de kamer lig, want het is nu wel vol, zeker met 1,5 meter afstand. Als voorbereiding kreeg ik nog een een anti-allergie middel in verband met het vloeistof waarin de stamcellen zijn ingevroren, kan je weer allergisch op reageren. Een hele happening zo alles bij elkaar.

Ik krijg 2 zakjes stamcellen toegediend. Als het eerste zakjes is opgenomen in mijn bloed, dan komt het 2e zakje. Dit ging allemaal lekker vlot en binnen 10 minuten waren 2 zakjes stamcellen ontdooid en in mijn lichaam. Zo dat was het!

Ik voelde en rook in eerste instantie niets toen de stamcellen mijn lichaam in kwamen, op een gegeven moment proefde ik iets wat op zuurtjes leek. Voor de rest stelde het eigenlijk niet zo heel veel voor.

En toch had alles wel wat. Het is wel mijn weg naar het stop zetten van mijn ziekte en weer met kwaliteit kunnen gaan leven. Herstel zal nog lang gaan duren en je weet nooit wanneer de ziekte weer actief wordt.

Vanaf deze dag zit ik ook al in mijn Dip fase. Tot nu toe gaat het vrij goed en ben ik al op dag 2, morgen ga ik beginnen met anti-biotica.

Dip fase

De dip fase is de fase waarin je weerstand 0 is. Je afweer is tijdelijk uitgeschakeld.

Doordat je geen witte bloedcellen hebt ben je heel vatbaar voor infecties. Witte bloedcellen kunnen niet van buitenaf worden aangevuld en moeten weer gaan groeien. Tegen de infecties krijg je anti-biotica. De rode bloedcellen kunnen wel aangevuld worden. Hiervoor krijg je dan bloedtransfusie.

Na een dag of 10 hebben de stamcellen hun weg gevonden naar het beenmerg en gaan je bloedwaardes weer omhoog. Als je dan genoeg witte bloedcellen hebt mag je verder thuis herstellen.

Meestal word je tijdens deze fase erg ziek en krijg je koorts. Ik heb hier nog niet veel last van gelukkig.

Er wordt me gevraagd of ik mijn dag wel doorkom. Wees gerust, alles kost zo veel energie dat ik ook nog veel slaap. De hele dag door komen er nog mensen langs. De dag is echt zo voorbij.

Om mijn spieren aan te sterken, moet ik 3x per dag 5 minuten fietsen en over de gang lopen. Dit lijkt niets, maar kost heel vele energie. Nu merk ik ook pas hoeveel spiermassa ik verloren ben.

Tot Snel

15 reacties op “Pascal 2.0”

 1. Gefeliciteerd Pascal 2.0 met je โ€œgeboorteโ€.
  Op naar een goed herstel en dat je de dipfase zonder ernstige problemen doorloopt.

  Xxx ons

 2. Wat duidelijk beschreven. Het leek wel of ik er zelf bij was. Ik heb deze keer gelukkig niets van de bevalling gemerkt. Was een “stamcelletje”. Hoop dat je je zo goed blijft voelen. Ik liefs mam

 3. Nu maar hopen dat je er goed doorheen komt ..en ieder mens reageerd anders op een behandeling dus ik hoop dat het niet zo heftig voor je wordt…

  Dikke kus ๐Ÿ’‹๐Ÿ’‹

  1. Lieve Pascal,
   Wat een mijlpaal vandaag!! Op Pascal 2.0! We hopen dat je voorspoedig beetje bij beetje, zonder al te veel bijwerkingen, mag herstellen en dat we over een tijdje in het echt met elkaar kunnen proosten op Pascal 2.0. Voor nu alle goeds voor de komende dagen. Liefs en groetjes Roy en Gita

 4. Momentje voor Vriso en Tijs. Ben zo ontzettend trots op jullie zoals jullie je weten te redden. Complimenten hoor oen ook veel sterkte met jullie nieuwe vrouw en mama. Knuffel

 5. ingrid de groot

  hoi Pascal , de herboren Pascal!
  Fijn dat alles tot nu toe voorspoedig verloopt !
  Knap ook hoe je je volgers met een zo mooi geschreven verhaal iedere keer weer op de hoogte brengt van wat er allemaal bij jou gedaan wordt!
  Petje af hoor hoe jij dit allemaal doorstaat , zo positief!
  nou zet m op tot een straks herboren Pascal!
  groetjes van ons 4 tjes.

 6. Gefeliciteerd met je herboortedag! Bedankt dat je deze bijzondere gebeurtenissen zo mooi verwoordt, waardoor iedereen een goed beeld heeft hoe het je vergaat, en dus kan meeleven.
  Heel veel succes met je verdere herstel!

 7. Gefeliciteerd, met je ‘hoera t is een meisje๐Ÿฃ’ wedergeboorte. Vanaf nu, nadat je uit je ” ontdooi ๐Ÿ˜‰” bent en in de dip, gaan we dus heel erg duimen dat deze dip geen dal wordt.
  Jou kennende ga je er weer alles aan doen om ook die te laten lukken. Dat jij en zeker ook je 2 mannen Vriso en Tijs een kampioensteam zijn is ons allang duidelijk.

 8. Hoi Pascal, jeetje, niet veel mensen kunnen zeggen dat ze 2x geboren zijn! Dat betekent 2x kraam kadootjes en twee keer per jaar je verjaardag vieren , 2x taart en witte wijn (yammie). Ze hebben toch echt wel jouw eigen celletjes genomen he??? Zodat je straks niet voor verassingen komt te staan! Maak je wel vast een verlanglijstje voor je verjaardag(en). Heel veel liefs van ons, we denken aan je!

 9. Jan Langenberg

  Hoi Pascal,
  Wat een prachtige beschrijving weer. Goed dat je dit doet.
  Jouw 2.0 versie is gelukkig goed van start gegaan, ik hoop dat het allemaal zo goed aanslaat dat je je snel weer herboren voelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.